Brunch en Excursie “Nevengeul bij Lent” samen met de BHW huiskamergenoten

Zondag 6 augustus 2017 hebben we met de BHW Huiskamer een erg gezellig en interessant uitje gehad. Onderstaand het verslag met foto’s. Allereerst hebben we een erg goed verzorgde brunch gehad in de huiskamer.

 

Daarna zijn we met 19 personen en 5 auto’s naar Lent vertrokken voor de excursie. Hier heeft Kees Teeken een erg leuke en informatieve uitleg gegeven over de ontwikkeling van de Nevengeul en het ontstane eiland “Veur Lent”.

  

De Nevengeul is een soort “by-pass” van de Waal, om ervoor te zorgen dat we in en rond Nijmegen droge voeten houden. Door de extra aftakking (Nevengeul heet nu Spiegelwaal) is Lent in tweeën gesplitst in “Lent”  en “Veur Lent” (Het Eiland). Het gebied moet ruimte bieden aan natuur, bewoning en recreatie. Het totale project past binnen het Rijks Beleidsplan ‘Ruimte voor de Rivier’.

Bij extreem hoog water kan de Spiegelwaal tot maximaal 30% van het Waalwater verwerken, dat is enorm veel, wat een erg gunstig effect heeft op de waterstand van de Waal bij Nijmegen. Het water van de Waal stroomt via doorgangen in de lage drempel (zogenaamde brievenbussen) de Spiegelwaal in.

  

Het geheel is strak maar ook elegant ontworpen door goede architecten wat een erg mooi schouwspel oplevert. In de zomer liggen delen van de uiterwaarden droog, waardoor deze begraasd kunnen worden door runderen en je via de drempel naar het eiland kunt lopen. Bij een hoge waterstand lopen de uiterwaarden onder water en is de drempel niet meer toegankelijk. Diverse mooie bruggen kunnen gebruikt worden om het eiland te bereiken. Aan de kant van Lent is een mooie boulevard, de Lentse Waranda, en een fraaie hellende stenen kade aangelegd met een mooi zicht op het rivierpark. Komende jaren zullen hier nog woningen aan de boulevard gebouwd worden. Op en aan het water zal ruimte komen voor diverse recreatieve activiteiten zoals roeien, kanoën, strandjes en festivals.

Op het eiland Veur-Lent zijn de contouren van het oude Fort Knotsenburg uit de 16e eeuw weergegeven, een visualisatie van een stuk Nijmeegse geschiedenis.

 

De Verlengde Waalbrug kenmerkt zich door prachtige bogen van bijna spiegelend beton onder de brug, zodat de originele Waalbrugboog geaccentueerd wordt en het beeld van de originele boog niet verstoord wordt.

 

De Promenadebrug, die Lentloper is gedoopt, is speels en rank opgezet, met erg leuke dwarsdoorgangen naar de andere zijde van de brug. De auto en voetgangers zijn mooi van elkaar gescheiden. De brug ligt is de as van de St. Stevenskerk.

  

De Citadelbrug (ook wel de Zaligebrug genoemd, omdat het een verlenging is van de Zaligestraat) verbindt het westelijk gedeelte van het eiland met Lent. Deze brug wordt alleen door voetgangers en fietsers gebruikt en kenmerkt zich doordat de brug als een slingerend pad over de Spiegelwaal gaat (natuurlijk verloop).

De Oversteek is een nieuwe stadsbrug die de originele Waalbrug moet ontlasten. De naam “De Oversteek” is gekozen ter herinnering aan de Waaloversteek in 1944 door de geallieerden. Hierbij zijn 48 militairen om het leven gekomen. Een monument is opgericht aan de Lentzijde van de brug. Tevens zijn als eerbetoon aan de militairen 48 paren lichtmasten aangebracht op de brug, welke dagelijks bij zonsondergang paar na paar ontstoken worden van Nijmegen naar Lent. Op die manier wordt iedere avond de Oversteek gesymboliseerd. Elke avond lopen er uit respect veteranen en andere belangstellenden bij zonsondergang over de brug bij het ontsteken van de lichten.

 

Hierbij nog een kaartje van de afgelegde route voor de excursie:

 

Op de volgende site is veel informatie te vinden over het project: www.ruimtevoordewaal.nl

Al met al was het een zeer geslaagde excursie, met speciale dank aan Kees!!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Zorgsamenbuurt. Bookmark de permalink .

Een reactie op Brunch en Excursie “Nevengeul bij Lent” samen met de BHW huiskamergenoten

 1. Ria mutter zegt:

  Wat een prachtige foto’s vond ik toen ik toevallig op mijn tablet ‘chrome’ aanklikte. Had dit nooit eerder gedaan.
  Een grote verrassing met al die foto’ van de diverse bhw -aktiviteiten.
  Veel dank en ik zal voortaan meer op letten….
  Ria Mutter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.