Verslag thema-avond “Zorg voor later?”

Op 24 oktober 2017 is de Thema-avond “Zorg voor later?” geweest. Een serieuze informatie-avond (met zeker ruimte voor een grap en een lach), maar daarmee niet minder interessant. In dit verslag wil ik de hoofdpunten aanstippen. Twee gastsprekers waren uitgenodigd op de avond, een uitvaartbegeleider en een notaris. Gezamenlijk doel dat werd nagestreefd is dat je “de zaken” goed en op-tijd regelt, om te voorkomen dat je in vervelende/pijnlijke situaties kan komen. Er was voldoende tijd en aandacht voor vragen!

 

De uitvaartbegeleider heeft het hoofdzakelijk over welke voorbereidingen je kan treffen voor je uitvaart. Het is belangrijk om je wensen t.a.v. de uitvaart goed vast te leggen en te delen met je naaste(n). Dit is belangrijk zodat er geen onenigheid ontstaat bij je nabestaanden, omdat niet duidelijk was wat je wensen waren. Wensen kunnen gaan over de keuze begraven of cremeren, plaats van opbaring, genodigden, muziek of andere zaken bij de afscheidsbijeenkomst en elke andere specifieke wens (dit kan van alles zijn, in de breedste zin van het woord). Afhankelijk van je wensen, zullen de uitvaartkosten sterk verschillen. Hiervoor kan je sparen of verzekeren, zodat je nabestaanden niet met onverwachte kosten worden opgezadeld.

Naast je uitvaartwensen is de kans groot dat je nog een nalatenschap hebt, die geërfd wordt na je overlijden. Wanneer je niks regelt, gelden de regels die de staat oplegt, met vaste percentages. Via de notaris kan je vastleggen wat je maar wilt, hoe de erfenis wordt verdeeld. Echter de belastingdienst zal een erfbelasting opleggen over hetgeen geërfd wordt (na het belastingvrije deel, percentages van 10% tot 40%, afhankelijk van de relatie tot de overledene en het de te erven waarde). In deze blog kan ik niet elke situatie uitleggen, omdat deze te uiteenlopend zijn. Het beste is om jouw specifieke situatie met de notaris te bespreken. Belangrijkste punten die genoemd zijn:

  • Nieuwe erf-regels van de staat (wettelijk) zijn actief vanaf 2003, met regels betreffende “langstlevende echtgenoot”. Hierbij zijn eventuele kinderen wel erfgenaam, maar is dit niet opeisbaar, omdat dit de partner van de overledene in financiële problemen kan brengen. Pas als de partner overlijdt, kan aanspraak worden gemaakt op het erfdeel.
  • Addertje onder het gras: Er dient wel “direct” erfbelasting te worden betaald over het erfdeel van de kinderen. Via een testament kan dit worden ondervangen (zogenaamde twee-traps raket). Hierin zou je kunnen vastleggen dat eerst de langstlevende partner alles erft. Pas als deze overlijdt erven de kinderen. Dan hoeft op dat moment pas erfbelasting te worden betaald (Handig om te regelen dus!). Ook hier zitten nog wat haken en ogen aan, die in het testament kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld wat er gebeurd als de langstlevende gaat hertrouwen? Je kan je voorstellen dat dit de situatie lastiger maakt. Ook is het deel dat de kinderen erven in dit geval vaak groter, waardoor meer belasting betaald moet worden. Belangrijk is op te nemen in het testament dat je van twee ouders erft.
  • Ook kan je een executeur opnemen in je testament. Dit is de rechtmatige persoon die de erfenis afwikkelt.

Nog enkele handige tips wanneer het om een aanzienlijk vermogen gaat t.a.v. schenkingsrecht (belastingvrij schenken):

  • Wanneer je met een hoog vermogen opgenomen moet worden in een verzorgingshuis zal de eigen bijdrage bij een aanzienlijk inkomen/vermogen hoog zijn. Deze kosten “snoepen” je vermogen op, en verminderen dus de beschikbare middelen voor eventuele erfgenamen (bijvoorbeeld je kinderen).
  • Wanneer je met een hoog vermogen overlijdt, zal er een aanzienlijk bedrag/waarde naar de erfgenamen gaan. Tevens zal een groot deel van dit bedrag/waarde via de erfbelasting weg vloeien. 
  • In beide gevallen kan het belastingtechnisch dan wel zorgkosten technisch handig zijn vóór deze tijd schenkingen te doen aan bijvoorbeeld je kinderen. Er zijn diverse regelingen om belastingvrij te schenken.
  • Let op dat je dit moet regelen voordat je eventueel handelingsonbekwaam wordt (bijvoorbeeld bij ernstige vorm van dementie). Op dat moment zijn er geen mogelijkheden meer om schenkingen te doen. Je kan dit voorkomen door eventueel een volmacht te geven aan één of meer naasten, te regelen via een levenstestament bij de Notaris.

Vervelend is in beide gevallen, dat het regelen van de uitvaartwensen en de notariële zaken vaak niet hoog op je prioriteitenlijst staan. Echter weet je niet wanneer je opgenomen moet worden in een verzorgingshuis, handelingsonbekwaam wordt of overlijdt. Dat kan helaas ook gebeuren op jongere leeftijd. Advies luidt dan ook om dit vroegtijdig vast te leggen/te regelen en eventueel later in je leven nog aan te passen waar nodig.

Aan het einde hebben we uiteraard de goede gastsprekers nog bedankt met een bloemetje.

Zo, dat was een erg interessante avond voor jong en oud, alhoewel het aandeel “jong” matig vertegenwoordigd was, terwijl dit tevens voor hen erg belangrijk is!

Op het einde was er natuurlijk nog tijd voor een drankje in het BHW Cafe. Hier werd nog lang nagepraat over de interessante avond (De stof was complex genoeg). De deuren waren pas laat gesloten (het was erg gezellig!).

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Zorgsamenbuurt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.